Het kasteel van Lourdes

Het kasteel van Lourdes werd gebouwd op een rots in het centrum van de stad kijkend naar de Gave vallei en na belegering door Karel De Groote werd het de residentie van de graven van Bigorre.

Na de Franse Revolutie diende het als gevangenis en herbergt sind 1921 een  museum gewijd aan kunst en tra    dities van de PyreneeënDe kapel, de kerker, de conciërgerie, de deur en de barbican worden beschermd als historische monumenten.






 

Lourdes in de Pyreneeën

Een bedevaart naar Lourdes is meestal ook een uitstap naar de Pyreneeën: Gavarnie- Pont d'Espagne - Cauterets - Lac de Gaube en dichterbij Betharam en Lac de Lourdes....
En daar hiooirt een kaartje bij.









Uitstap op het programma van heel wat bedevaarten
 

De Lichtprocessie

 Iedere avond tijdens het bedevaartseizoen gaat de kaarskensprocessie of Lichtprocessie door in een feeërieke sfeer. Een ideaal beeld om op postkaart weer te geven.



Het Bretoens kruis en de St. Michielspoort



Als je van de St.Michielspoort het bedevaartdomein binnen komt staat op een grote rotonde  het Bretoens calvariekruis met een boulevard , 130m lang, naar de Rozenkransbasiliek. Het is  een geschenk van vier bisdommen uit Bretagne. 

De Bretoense Calvariegroep te Lourdes is 12 meter hoog en het werk van de beeldhouwer Hernot (1900). Het kruis is gekapt uit graniet van Finistère. De andere beelden stellen Maria voor, Johannes, Maria Magdalena en Longinus, de soldaat die Jezus’ zijde doorboorde. 

Tot hier komen elke dag bij mooi weer de Sacramentsprocessie en de Kaarskensprocessie. 

De vroegere Esplanade ligt nu onder de huidige. Het zand, dat uitgegraven werd voor de bouw van de ondergrondse basiliek heeft men over het oude deel gestrooid om een verhoging te vormen. 

Heel wat  kaarten geven het beeld van de Bretoense Calvariegroep. 



Dit zijn foto's van postkaarten genomen op de tentoonstelling.

Postkaart met het Bretoens Kruis