De Lichtprocessie

 

Sedert 28 augustus 1872 gaat tijdens het bedevaartseizoen iedere avond de lichtprocessie uit. Het was een bekende pater kapucijn die deze processie lanceerde om met een kaars zingend in processie te gaan.

Heden vertrekt van aan de grot honderden bedevaarders. Voorop gaat het kruis met twee toortsen. Soms volgt een vertegenwoordiging van het Legioen van Maria, dan komt het verlicht beeld van Maria gedragen door 4 of 6 vrijwillige bedevaarders. Dan zijn er de priesters en religieuzen , de zieken en het volk met hun bedevaartvlaggen.

Voor de basiliek is er het koor en de voorbidders die in verschillende talen de rozenkrans bidden afgewisseld met Mariale gezangen zoals het "Gloriosa Mater Christi, benedicta Mater nostra" - het "Te Lourdes op de bergen..." Tussenin klinkt ook het "Laudate Mariam" waarbij de kaarsen omhoog geheven worden ter ere van Maria.

In zizag vorm komt de processie aan op de esplanade voor de basiliek met vooraan de zieken in hun ziekenwagens

De processie is voor de toeristen een schouwspel geworden dat iedereen moet zien. Het is ook een dankbaar thema geworden op vele postkaarten.