De kaarsen in Lourdes


Samen met het gebed is er in Lourdes ook de cultus van het offer van de kaars met zijn  diepere betekenis .

In de buurt van de Grot branden sinds 19 februari 1858 onophoudelijk miljoenen kaarsen.

 Het begon bij de  18e verschijning. Op die dag kwam Bernadette bij de Grot aan met een gezegende kaars in de hand, die zij heel de tijd van de verschijning brandend in de hand hield. Vooraleer te vertrekken vroeg de Maagd Maria om haar kaars brandend achter te laten bij de Grot. Sindsdien branden de kaarsen van de pelgrims dag en nacht. Jaarlijks branden 450 ton kaarsen voor u en voor hen die niet kunnen komen.


         Hoe men kaarsjes verkocht voor de kaarsjesprocessie


Kaarsenverkopers





Aan de ingang van de brug en te vooren reeds verkoopt men - onder andere- "un cierge pour la vierge" en ook als 't jongens zijn - 50 centimes, Mr l'abbé, et un cigare belge s.v.p.


Brandvenster met het mirakel van de kaars




De kaarsenboom aan de grot



In de grot staat een grote kaarsenboom.    
Vroeger konden de bedevaarders een kaars branden bij of naast de grot. De plaats is meermaals gewijzigd tot deze verhuisd is over de Gave waar de zogeheten ” kapellen van licht” zijn geplaatst.  Het zijn open overkappingen, waaronder pelgrims kaarsen kunnen opsteken. 

Het heiligdom heeft de afgelopen jaren gezocht naar de beste plek voor de kaarsen en hoopt die nu op deze plek gevonden te hebben om de site rond de grot tot een "stilte oord" te maken . 

Foto van de kapel van het licht






Het blijft verwonderlijk dat  mensen zoveel belang hechten aan kaarsen. Soms is het een plaatsvervangend te bidden eveneens laat deze kaars iets van je zelf achter en is de kaars het vervolg van je gebed ook als je weg bent.  



Telkens een kaars aangestoken wordt is het een gebaar van verering en een woordeloos gebed. 

Soms zegt men “ een kaars offeren”. Voor het heiligdom Lourdes is het een vorm van sponsoring maar het  ligt veel dieper . Je legt er iets van jezelf in,  iets meer dan het geld dat je er voor betaald hebt.    In de kapel van het licht zet je uw bedevaart voort als je vertrokken bent.


 

Lourdes, stad van het gebed



Iedere avond trekken duizenden pelgrims met hun kaars in processie


 












I