De Baden



Het water van de baden komt uit de bron achteraan in de grot. deze
wordt ondergronds gekanaliseerd naar reservoirs die op hun beurt de aftappunten voeden, bij de grot (de kraantjes), de Baden en de Weg van het water.

Het water van Lourdes verwijst naar een ander water: dat van het doopsel. Elke keer dat het gebaar met het water wordt gesteld, is het een mens die zin aan zijn leven geeft, is het een hart dat zich zuivert en bevrijdt.
In de loop der jaren zijn de baden en de kraantjes meermaals verplaatst en her ingericht.








Mooie tekst van Marie-Jeanne De Clercq: bron Vlaanderens Bedevaarten

Graag wil ik getuigen hoe heilzaam het is om naar de baden in Lourdes te gaan. Neen, de baden zijn geen strandwandeling: je kunt niet kiezen om enkel je voeten te baden, je kiest meteen voor het geheel. Toch moet je er niet bang voor zijn. Je wordt letterlijk ondergedompeld in het water van Lourdes en in de genade van Maria. Het is als een wedergeboorte, veel wordt van je afgewassen. Je krijgt bij het binnenkomen een wijde mantel zodat je je gemakkelijk kunt uitkleden. Nadien wordt ieder op zijn beurt meegenomen achter het gordijn waar het bad is. Men zal je vragen om in stilte je intenties te formuleren en men zal samen met jou bidden. Pas wanneer je er klaar voor bent, word je ontdaan van de droge mantel en krijg je een witte, natte en koude mantel omgeslagen. Aan de hand van de zorgverleners stap je één trede in het water en steeds aan de hand van die mensen stap je doorheen het water tot aan de voet van het bad. Men helpt je in het water onderdompelen en de handen van de zorgverleners trekken je ook weer rechtop. Het kan zijn dat je even naar adem moet happen door het koude gevoel, maar er zal ook een golf van "te-vreden-heid" over je heen komen die je al de rest doet vergeten. Voor mezelf moet ik getuigen dat een bedevaart naar Lourdes niet compleet is zonder een bezoek aan de baden.


Sedert enkele jaren is het uitzicht van de grot en omgeving met de kaarsen, de kraantjes en en de kaarsen grondig veranderd.

Zie hier de reportage over de werken.

https://youtu.be/AuK1e8qI914