De grot door de jaren heen.


Oorspronkelijk in de tijd van de verschijningen was de Grot een onherbergzame site waar
heel wat aanpassingswerken moesten gedaan worden om de eerste bedevaarders toe te laten.


Kaart uit 1959




Grot voor de verschijningen


Reeds drie dagen na de ontdekking van de bron groeven arbeiders een bekken van 1 op 0,5 m.om het water op te vangen en legden ze een weg aan , zigzag naar omhoog aan de rechterkant van de Grot. Die er nu nog steeds is en de Mariaweg wordt genoemd en die tot in 1863 de enige toegangsweg was..

Eerst werd er  een houten en nadien een metalen afsluiting voor de Grot geplaatst om te beletten dat bezoekers in de Grot zouden komen en water van de bron zouden nemen om te drinken en zich te wassen. Het metalen hekken is 8,5m lang en1,5m hoog.


                                  

In en naast de grot werden heel wat krukken gehangen als ex-votum en uit dankbaarheid voor een genezing die in 2002 werden weggehaald.



Het eerste altaar in de Grot is een verplaatsbaar houten altaar dat bij grote feesten voor de Grot wordt geplaatst. In 1874 schenkt een Normandisch bisdom een nieuw altaar in eiken hout, met zilver bekleed en ook verplaatsbaar. Dit altaar staat te in het Kerkschattenmuseum van het heiligdom.

In 1908 komt een derde altaar met een bas-relief met Maria in het midden, links Bernadette met een kaars in de hand en rechts de engel Gabriel en met een bronzen tabernakel.In 1958 verhuist het altaar naar de tuinen van het Vaticaan

Dit is het altaar dat te zien is op vele oude postkaarten. Het zal er staan tot 1958. dan vervangen door een meer modern altaar in grijs marmer. Het oude altaar verhuist naar de Grot van het Vaticaan.


Het laatste altaar is de marmeren blok gekapt uit de Massabiele rots als symbool van ons rotsvast geloof.


Kaart 1931 met aureool , beeld heden zonder.

Doorgang in de grot van links naar rechts

Doorgang van  rechts naar links ( kaart 1994)

De banken voor de grot meermaals vervangen




    

















Monument geallieerden 1914-18

 

Het monument der geallieerden 1914-18 dat moest plaats maken voor de bouw van de ondergrondse basiliek in 1958.in 19 stond