Lourdes 1914-1918


Anders dan in onze Corona tijd bleef in de grote oorlog 14-18 Lourdes toegankelijk. Meer nog  de Belgische soldaten konden  om van de strijd te verpozen er in verlof komen.



Deze kaart is vermoedelijk van een legeraalmoezenier die in Lourdes verbleef in de “Foyer du Soldat Belge” of “ Soldatenheerd “.                                                                 Daar konden soldaten die uit de strijd kwamen hun verlof nemen.

Het “Foyer du Soldat Belge” te Lourdes werd gesticht in het najaar van 1917 onder invloed van Mgr. Deploige onder begeleiding van abbé C Van Hoenacker uit Dudzele.

De “Foyer du Soldat Belge” te Lourdes stond op een bepaald moment onder de hoge bescherming van Hare Koninklijke Hoogheid “Duchesse de Vendôme” (“présidence d’Honneur”), de Belgische Minister van Oorlog de Broqueville , bisschop Schoepfer van de regio Tarbes en Ridder Etienne de Beauchamp, voorzitter van de Hospitalité N.D. L.

Voor de vele duizenden Belgische soldaten die Lourdes zouden aandoen waren er  drie hotels om de vele bezoekers te huisvesten: Hotel Saint Louis de France  (zie adres kaart), ”Hotel Saint Jean en Hotel Saint Victor

De kaart is verstuurd naar een vluchteling in Soues ,een dorpje op 4 km van Tarbes

        

Deze kaart is gestuurd naar een soldaat die verbleef in het Camps d'Auvours. Dit was een opleidingskamp voor het Belgisch leger


Kaart van een legeraalmoezenier naar een soldaat

kaart verzonden op 12 juli 1916




Kaart 1913 met vermelding dat hij twee mirakels heeft gezien






Kaart naar een luitenant commandant van een soldaat cyclist