De sacramentsprocessie



 

De Heer die met ons meegaat…..


 Iedere dag om 17u in de namiddag klinkt bazuingeschal. Het is de ramhoorn of sjofar uit de bijbel die het begin van de Eucharistische processie aankondigt en het volk van God oproept.

 De processie herinnert ons aan de grote uittocht gedurende veertig jaar in de woestijn om binnen te gaan in het beloofde land. Het is een duiding van ons eigen leven waarin de Heer met ons meegaat.

 De groepen verzamelen zich in de weide rond het podium.                                                  Van uit de sacramentskapel ( het tentgebouw) wordt het H. Sacrament op het podium gebracht en door de verzamelde aanwezigen begroet bij het voorlezen van het Evangelie.

 De processie zet zich in beweging met voorop het kruis, het Mariabeeld en de vlaggen. Dan volgen de zieken en hun begeleiders, vervolgens de lange rij zusters, diakens en priesters.                                                                                                                                Symbolisch gaat het H. Sacrament midden de processie. God is met en midden zijn volk onderweg. Het sacrament wordt onder een baldakijn gedragen dat de “Tent des Verbonds” uit de doortocht in de woestijn voorstelt.                                                            Vooraf stappen de wierookdragers en rond het baldakijn vijf dragers van een banier met de symbolen van het Water, de Korenaar, het Brood, het Lam en de Druiven, verwijzend naar de Eucharistie.                                                                                                                   Na het Sacrament komt een delegatie van de aanwezige artsen in Lourdes en van de leden van de Hospitaliteit. De processie sluit af met de massa bedevaarders. 

Vroeger begaf de processie zich naar de esplanade voor de aanbidding en zegening der zieken

Op heden gaat de processie naar de ondergrondse basiliek en volgt de aanbidding met daarna de rondgang van het H. Sacrament, begeleid door een vertegenwoordiging van de artsen , voor de zegening van de zieken en de aanwezige bedevaarders.




Het sacrament onder een baldakijn, meestal gedragen door een aanwezige bisschop

Voorop de vlaggen van de aanwezige bedevaartgroepen



Priesters volgen het sacrament, momenteel gaan deze nu voor het sacrament


De priesters die het sacrament inleiden en voorgaan.
Hier zie je de omloop dat de processie maakt in de laan naar het podium
De grote toeloop voor de processie in de jaren 1930




Kaart van de processie in 1931







De vlaggen scharen zich op de trappen van de basiliek