Zieken en gehandicapten , "onze gasten".


"

Heel wat zieken en gehandicapten kijken er naar uit om een groepsreis naar Lourdes mee te maken. 
Voor sommigen is het een jaarlijks weerkerende bedevaart. 

Het ondernemen van een bedevaart met en voor zieken of gehandicapten is een hele ervaring en deugddoende belevenis. 
Meegaan als ziekenhelp(st)er is een dienstverlenend vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger schreef ons: “ De dienst die je bied is je zelf zijn, je lijfelijke aanwezigheid, je tijd, je aandacht voor de zieke, je goed humeur, je medeleven, je zorg en je warmte. Met dit in je achterhoofd heb je de zieken heel wat te bieden en krijg je ontzettend veel dankbaarheid terug”.

Je kan hulp bieden bij het duwen van een rolstoel, het verplaatsen en verhandelen van zieken en gehandicapten, het aankleden en de opschik, de bediening bij de eetmalen, hen helpen bij het schrijven van een kaartje, hen vergezellen op uitstap of eens uit winkelen gaan of een terrasje doen. Ook bij een babbeltje of het luisteren naar hem zal je de zieke waardevol nabij zijn.

Op bedevaart gaan met zieken. Dat is geen gewone vakantie. Je leert er zoveel mensen kennen, ook langs de binnenkant. Je ziet wel veel verdriet maar er wordt ook veel gelachen en vriendschap gesmeed. In contact met de zieken leer je zoveel te relativeren over zoveel kleine onhebbelijkheden in het leven.
Het gevoel dat je in je hart krijgt is onbeschrijfbaar en niet te koop. Dit alles is onbetaalbaar. 

Er is ook de nawerking. Eens terug thuis uit bedevaart zijn er de vriendschappelijke contacten van zieken met hun begeleiders en van de begeleiders onderling.

Voor onze "gasten" is Lourdes  een aparte trekpleister. Er is een massa volk, verenigd in vieringen, gebed en zang met de hoogtepunten de Internationale Mis, de Eucharistische processie en zieken-zegening, de avondlijke lichtprocessie en de meer intieme eigen vieringen.
Het zijn dagen van gemeenschap vormen, van vroomheid en dienstbaarheid, van nieuwe en oude vriendschappen. Gehandicapten en zieken leer je kennen als moedige mensen met een groot incasseringsvermogen, hoopvolle mensen niettegenstaande hun tegenslagen, mensen met een diep geloof in God en in Maria.
Omgaan met deze mensen geeft je een morele injectie.



Er zijn hier veel zieken in wagentjes om  te  genezen"

Zeer velen onder de kaartschrijvers zijn getroffen door het zien van de vele zieken. Men schrijft:                                                                                                                          

 " Het is hier prachtig weer. 
" Beste, zoals je kunt zien ben ik weer bij de uitverkorenen om een schepje geestelijke voorraad op te doen in het genade-oord van Lourdes! 
" 'n 80.000 zieken zijn in dit voordeel ! 
onnodig te denken dat ik aan u denk. "         
Martha juli 1971
                                                                                                                                       
      
  "   Goed    aangekomen.  Er zijn hier 200 zieken  van   onze bedevaart "    
            
Embleem  Pélé-Polios internationale1994